неділю, 15 лютого 2015 р.

Стрітення Господнє, або як "зустрічаються" Зима з Весною...

До Нового року ми здебільшого ще думаємо про зиму, зате після нього вже починаємо рахувати дні до весни. Кажуть, Стрітення – це якраз той день, коли весну вже можна побачити. Цього дня вона обов'язково промайне повз вікно, залишивши на склі теплий дотик своїх пальчиків.
У народній уяві Стрітення – це свято зустрічі Зими з Літом. Зима колись вважалася старою бабою в полатаному кожушку, приношених шкарбанах та дірявій хустині, поточеній мишами. А Літо — гарною, рум'яною дівчиною.
У Зими за плечима зморшкувата напівпорожня торбина, в руках пощерблене горнятко, наповнене кригою. Літо ж вбране у нову, помережану кольоровими візерунками сорочку, зелену плахту з серпом і жмутом збіжжя у руках. Літо  на Стрітення вступає у двобій з Зимою на цілий день. Звідси й назва — Стрітення чи Стрічення. 
Селяни цього дня намагаються не працювати, а стежити за погодою, бо «лютий до березня в гості приїжджає», щоб «на Стрітення Зимі з Весною зустрітися».
Вважалося, якою погода буде надвечір, такою ж вона буде і до початку березня.
У хритиянському календарі Стрітення Господнє- це один з найзначніших пам’ятних днів, які відзначаються усім християнським співтовариством протягом майже двох тисячоліть і стоїть в одному ряду з такими важливими подіями, як Різдво Христове, Хрещення Господнє, Великдень і т. д.
Пропоную переглянути відеоролик.


Немає коментарів :

Дописати коментар